A nő kétszer – egy alkotásban

ELHIVATOTT NŐK A MÉDIÁBAN: SZABÓ BEÁTA
2017-08-16
„Rövid az élet ahhoz, hogy a legjobb dolgokat kitüntetett napokra tartogassuk!”
2017-08-23

A NISE Design ékszereiben a dinamizmus a kifinomultsággal találkozik, az ifjú tervezőpáros szimbiózisa pedig a közös márka minden egyes darabjában tetten érhető. A IV. Womanity Fesztiválon élőben is találkozhatsz velük.

 

Egyek az alkotásban

A közös munka számtalan nehézséggel járhat, a bármilyen nemű alkotás esetében pedig fokozottan fennáll annak a veszélye, hogy a kreatív folyamat egy ponton széttartóvá válik, ami nyilvánvalóan akadályozza annak beérését. Győri Esztert és Varga Gyöngyit, a NISE Design alapítóit azonban ez a veszély szemlátomást messze elkerüli. A márka arculata, a személyes hangú kommunikáció és nem utolsó sorban maguk az ékszerek olyan egységességről, kiérlelt koncepcióról és magabiztos formatudatosságról árulkodnak, amelyet két ember csak mély egyetértésben tud létrehozni. Élünk a gyanúval továbbá, hogy az a dinamizmus, amely a NISE Design darabjaiban olyan feltűnő és meghatározó, s amely minőség  konkrét formában az anyagok és a formák bátor kombinációi által valósul meg, valójában az alkotópáros kapcsolatában gyökerezik.

Eszter és Gyöngyi egy emberként beszélnek arról is, hogyan élik meg az alkotás teremtő folyamatát:

„A márkánk alapkoncepciója az alapanyagainkban rejlik. Ezüsttel, egzotikus fafajtákkal és műgyantával dolgozunk, és mivel ezen anyagok számos lehetőséget rejtenek magukban, az a célunk, hogy ezeket kiaknázzuk és minél különlegesebb módon gyúrjuk össze és formáljuk ékszerré.”

A NISE Design őszinte lelkesedéssel viseltetetik a felhasznált anyagok iránt, ez az oka annak, hogy az inspirációt sem külső forrásból, hanem magából a feldolgozandó matériából nyerik. “Leginkább az alapanyagaink kiaknázatlan lehetőségei inspirálnak minket. Az, hogy feltárjuk a határokat, ameddig el lehet menni” – magyarázzák a tervezők, miközben fontosnak tartják hangsúlyozni, hogy eközben mindvégig szem előtt tartják a hordhatóságot, funkció és esztétikum tökéletes egyensúlyára törekednek.

 

A kézimunka értéke

Aki bármit létrehozott már életében a két keze által, az pontosan tudja, hogy micsoda jelentősége van az egyedi alkotásoknak a tömeggyártott darabokhoz képest. A formai megismételhetetlenség mellett pedig a létrehozás mögött álló kreatív és konkrét, fizikai energia is hozzáad ezeknek a daraboknak az értékéhez. Ez a legfontosabb szempont Eszter és Gyöngyi számára is, amikor az ékszereikről van szó. “Minden darab egyedi a felhasznált alapanyagok és a kézi megmunkálás végett, illetve többlettartalommal bírnak, hiszen a tervezéstől kezdve az egész munkafolyamatot magukban hordozzák, beleértve a saját befektetett energiánkat is” – hangsúlyozzák.

Azután ott van még a nagy találkozás, amikor egy-egy darab gazdára lel. Eszter és Gyöngyi számára is kiadaphatatlan örömforrás ez a pillanat. Az ékszer és a viselője pedig, a NISE Design alkotói ezt mélyen hiszik, egy valódi, kétirányú kapcsolat: “Élmény látni a vásárlók örömét és azt, hogy egy ékszer mennyire idomul a viselőjéhez.”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.